Beroerte

Een deel van de hersenen krijgt bij een beroerte tijdelijk te weinig zuurstof en dat hersengebied raakt beschadigd. Dat kan een herseninfarct of hersenbloeding (CVA) zijn. De beschadiging kan tijdelijk of blijvend zijn. Een beroerte heeft invloed op het dagelijks doen en laten van de patiënt en zijn naaste omgeving.

Revalidatie na een beroerte is belangrijk om herstel te bevorderen. Leren omgaan met de gevolgen van een infarct duurt een aantal jaar. Kennis van de plaats van het herseninfarct en de mogelijkheden die dat geeft, is heel belangrijk. Dat geeft meer begrip voor de aandoening en de mogelijke gevolgen. Eerst trainen we vooral op het herwinnen van lichaamsfuncties, bijvoorbeeld weer leren lopen. Later kijken we breder naar het alledaagse welzijn.

Er is veel kennis beschikbaar over Beroerte. Wij helpen om functies opnieuw aan te leren en te ontdekken hoe u met blijvende gevolgen om kunt gaan. Al sinds 1986 is Anna Marca gespecialiseerd in de behandeling van mensen met een beroerte. Zij is lid van het landelijk kennisnetwerk CVA en van het Neurologiefysiotherapeuten netwerk Antonius regio Sneek-Emmeloord. U kunt met uw vragen altijd bij haar terecht.

Er is veel informatie beschikbaar over beroerte. Kijk bijvoorbeeld op:

www.hersenstichting.nl

www.breinlijn.nl

De behandeling vraagt altijd om maatwerk. We luisteren goed naar wat voor u belangrijk is in het dagelijks leven en beslissen samen wat we gaan doen. Daarbij kijken we vooral naar wat er kan en bouwen daarop verder.

Wij werken goed samen met gespecialiseerde zorgverleners in de regio van het Antonius Ziekenhuis Sneek/Emmeloord. Met name de contacten met Revalidatie Friesland zijn belangrijk.