Lage rugklachten

Manuele therapie bij lage rugklachten

Lage rugklachten komen erg veel voor. Ongeveer 80%-85% van de mensen krijgt ooit eens te maken met pijn in de lage rug. Deze klachten kunnen plotseling ontstaan of langzaam steeds erger worden. De pijn kan zeurend, brandend, scherp of stekend van aard zijn. Doorgaans ervaren mensen de pijn lokaal in de lage rug maar de klachten kunnen ook uitstralen naar de billen of benen. De soms heftige pijn kan ervoor zorgen dat het bewegen moeilijk wordt.

Aspecifieke lage rugklachten

In de meeste gevallen gaat het om aspecifieke lage rugklachten. Er is dan geen duidelijke oorzaak voor het ontstaan van de pijn. Het ontstaan en het in stand houden van klachten wordt veroorzaakt door meerdere factoren. De beweeglijkheid, spierkracht en coördinatie spelen een belangrijke rol. Tevens blijken leefstijlfactoren zoals overgewicht, stress en onvoldoende beweging van groot belang in het ontstaan en het in stand houden van rugklachten.  Dit zijn factoren die de manueel therapeut met u kan bespreken en waar ook tijdens een behandeling het behandelplan op zal worden aangepast.

Specifieke lage rugklachten

Bij een relatief kleine groep is er daadwerkelijke een oorzaak vast te stellen. Men spreekt dan over de specifieke lage rugklachten zoals bijvoorbeeld een hernia of een stenose (vernauwing).  Doorgaans worden deze diagnoses vastgesteld door een specialist in het ziekenhuis. Vaak wordt er dan beeldvormig onderzoek (bijvoorbeeld een MRI-scan) gedaan om de specifieke diagnose te stellen.

Oorzaken

Een aantal mogelijke oorzaken van lage rugklachten zijn o.a.:

  • acute/chronische aspecifieke lage rugklachten
  • spit / lumbago
  • ischias klachten
  • artrose
  • hernia
  • stenose