Duizeligheid

Duizeligheid

Duizeligheidsklachten zijn vervelend en kunnen je beperken in jouw dagelijkse leven. Sommige mensen voelen zich er onzeker door, kunnen zich minder goed concentreren of hebben hoofdpijn of nekklachten. Vaak is er voor duizeligheid geen duidelijke oorzaak.

Vormen van duizeligheid

Er zijn verschillende vormen duizeligheid:

– BPPD Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid

– Cervicogene Duizeligheid

– Neuritis vestibularis

– Ziekte van Ménière

 

BPPD (Benigne Paroxismale Positie duizeligheid).

Heb je enkele seconden tot minuten last van draaiduizeligheid als je je hoofd beweegt? Dan bestaat de kans dat dit te maken heeft met Benigne paroxysmale positie duizeligheid (BPPD). Dit is een verstoring van het evenwichtsorgaan. Naast duizeligheid kun je ook last hebben van misselijkheid gevoel van flauwvallen, overgeven en verstoring van het zien.

BPPD: diagnose en klachten

BPPD is onschuldig van aard, maar de klachten zijn heel vervelend. Bovendien is het een veelvoorkomende klacht. Als je BPPD hebt loop je meer risico’s in het verkeer en op vallen. BPPD kan spontaan ontstaan, maar ook als gevolg van een ongeval, zoals bij een whiplash of hersenschudding. BPPD is een duidelijke en erkende diagnose. Toch wordt de diagnose vaak gemist. Vervelend, want niet-behandelde BPPD kan leiden tot hogere spanning van de nekspieren, wat weer kan leiden tot nekpijn, hoofdpijn of migraine. Soms lopen mensen jaren rond met klachten.

Oorzaken van BPPD:

Bij BPPD zijn gehoorsteentjes (otoconia) losgeraakt van het evenwichtsorgaan en terechtgekomen in één van de halvemaan-vormige kanalen. Kleine haartjes aan de rand van deze kanalen registeren bewegingen in ons hoofd. Deze haartjes worden in beweging gebracht door vloeistof in de kanalen. Het evenwicht is afhankelijk van deze informatie. Wanneer de vloeistof is verontreinigd en de gehoorsteentjes zijn losgeraakt, is de afstemming verstoord. Dit veroorzaakt een gevoel van intense draaiing. Dit gevoel verdwijnt na enkele seconden – minuten, nadat de vloeistof tot stilstand is gekomen.

Duizeligheid treedt veelal op bij:

· achterover gaan liggen en omdraaien in bed;

· voorover bukken en overeind komen;

· plotselinge draaibewegingen;

· nek naar achteren bewegen en nek draaien.

Wat doet de Manueeltherapeut?

Normaal gesproken verdwijnt de duizeligheid na enkele weken vanzelf, omdat de hersenen gaan compenseren. Maar daarmee is de oorzaak van het probleem niet opgelost. De manueeltherapeut onderzoekt of er inderdaad sprake is van BPPD. Dat doen we onder meer aan de hand van een oogonderzoek. Bij BPPD hebben de ogen grote moeite om stil te blijven staan tijdens het gaan liggen of tijdens het omdraaien.

Oefeningen

Behandeling door de manueeltherapeut is over het algemeen heel effectief: in 70 tot 90 procent van de gevallen verdwijnt de duizeligheid binnen 1 tot 3 behandelingen. Met speciale bewegingen geven we het evenwichtsorgaan prikkels om te herstellen. Daarna moet je enkele weken oefeningen doen. Het evenwichtsorgaan heeft namelijk tijd nodig om letterlijk in balans te komen.

Cervicogene duizeligheid

Deze vorm van duizeligheid komt door een bepaalde beweging van je nek. Je voelt jezelf licht in je hoofd en onstabiel. Je kunt ook pijn in je nek hebben, misselijk zijn en wazig zien. De duizeligheid kan een paar minuten duren, maar soms ook uren aanhouden.

Door middel van mobilisatie en stabilisatie kunnen we de nek weer in balans brengen waardoor de duizeligheid verdwijnt.

Neuritis vestibularis

Bij neuritis vestibularis valt een evenwichtsorgaan uit. Je voelt je dan behoorlijk duizelig. Dit kan een paar dagen duren.

Ziekte van Ménière

Deze ziekte kenmerkt zich door duizeligheid, slecht horen en oorsuizen. De aanvalsgewijze duizeligheid kan een paar uur duren. Over de oorzaak is nog weinig bekend.