KISS

KISS syndroom

Sinds 2010 is Clemens Schuurs als manueeltherapeut gespecialiseerd in het KISS syndroom. Baby’s en jonge kinderen kunnen last hebben van het KISS-syndroom. Dat is een blokkade of verminderde beweeglijkheid van de bovenste nekwervels. Hierdoor kunnen er allerlei problemen voor het kind ontstaan. Een van de symptomen is veel en ontroostbaar huilen. Deze kinderen worden daarom ook wel huilbaby’s genoemd. De manueel therapeut kan het syndroom goed en vaak ook met snel resultaat behandelen.

Alle baby’s worden daarnaast ook door een van onze kinderfysiotherapeuten onderzocht. Wanneer er andere oorzaken zijn voor bovengenoemde symptomen worden deze ook door hen behandeld.

Waaraan kun je KISS herkennen?

De kinderen huilen vaak opvallend veel, zijn ontroostbaar, spugen veel, slapen slecht, willen constant in beweging zijn, willen niet graag geknuffeld worden, huilen bij het aan- en uitkleden of zodra hun hoofdje aangeraakt wordt, liggen niet graag plat in de box.

Let op de lighouding.

Een kind met KISS ligt altijd in precies dezelfde houding. Dat is de houding waarin het kind het minst pijn voelt. Daarom zoekt het die houding steeds weer op. Soms is het een opvallend scheve houding, maar niet altijd. Ouders herkennen deze ‘dwangstand’ daardoor vaak niet. In de dwangstand ligt het hoofdje altijd naar dezelfde kant opzij gebogen en gedraaid of wordt het voortdurend gestrekt in het matrasje gedrukt.

Gevolgen van de dwangstand.

De eenzijdige houding en constante druk op één plaats kan leiden tot misvorming van het hoofdje, een zijwaarts gekromde wervelkolom, een geïrriteerd bekkengewricht en een verkeerde stand van de heup. Het lichaam ontwikkelt zich daardoor niet symmetrisch, wat gevolgen heeft voor de motoriek van het kind. Schoolgaande kinderen die onbehandelde KISS hadden struikelen vaak, hebben een slechte concentratie, problemen met leren, veel hoofdpijn en zijn druk.

Hoe wordt KISS behandeld?

De manueel therapeut is gespecialiseerd in de wervelkolom en kan het KISS-syndroom daarom goed behandelen. Met zachte massage en mobiliserende technieken worden de bovenste nekwervels weer vrijgemaakt en de pijn opgeheven. Soms worden ook het bekken en de heupjes behandeld. Vanzelfsprekend gaat de therapeut hierbij uiterst voorzichtig te werk. ‘Kraken’ wordt niet bij baby’s toegepast.

Wat is het resultaat?

Al na twee tot drie behandelingen is er resultaat. Het kind huilt niet meer, gaat opeens dingen pakken of omrollen, spuugt niet meer en slaapt opeens veel beter, wil knuffelen. Ouders van KISS-kinderen zeggen dan ook vaak dat ze opeens een heel ander kind hebben. De manueeltherapeut geeft ook advies en oefeningen mee.