Een deel van de mensen houdt na een besmetting met COVID-19 langdurig klachten. Dat wordt ‘Long (langdurige) COVID’ genoemd. Over de naam van de klachten zijn de geleerden het nog niet helemaal eens. Maar dat een infectie met COVID-19 een lange nasleep kan hebben, dat is inmiddels wel duidelijk. De variatie aan klachten is groot. Het kan bijvoorbeeld gaan om concentratieverlies en geheugenproblemen, moeite met ademhaling en hartkloppingen. En ook kan het meer algemeen gaan om pijn aan de spieren of een slechte conditie. Deze klachten kunnen enkele weken tot wel meerdere maanden duren.
Als u merkt dat u niet goed opknapt nadat u corona heeft gehad, dan kunt u bij ons terecht voor behandeling. Onze therapie is gebaseerd op de handreiking van onze beroepsgroep het KNGF. Daarin is veel kennis verzameld. Het is een document in ontwikkeling, want elke maand komt er weer nieuwe informatie over het coronavirus en de invloed op ons doen en laten. De behandeling bij de fysiotherapeut wordt vaak gecombineerd met behandelingen bij de ergotherapeut in onze regio.
Onze gespecialiseerde therapeut helpt u te ontdekken hoe u ermee om kunt gaan. Voor vragen kunt u altijd terecht bij Anna Marca van Bruggen.
Fysiotherapie kan een anker zijn als het dagelijks leven is veranderd door corona.
Het Longfonds heeft een aparte website met informatie over Long (langdurige) Covid:
Ook het ministerie van Volksgezondheid geeft ondersteuning. Kijk daarvoor op
De behandeling vraagt altijd om maatwerk. Samen beslissen we over hoe we het aanpakken en kijken vooral naar wat er wel kan. Om deze aandoening goed te behandelen is samenwerken met andere zorgverleners van groot belang. Wij werken daarom nauw samen met huisarts, ergotherapeut, logopedist en waar nodig nog andere collega’s. Wij hebben ook contact met gespecialiseerde zorgverleners in de regio van het Antonius Ziekenhuis Sneek/Emmeloord en Tjongerschans Heerenveen.